Archive for the ‘Tip’ Category

BUKA MINDA UTK TAKLUK DUNIA

Monday, November 14th, 2011

MEH KITA SAMA-SAMA MAJUKAN DIRI KITA

Orang berjiwa besar mempunyai pandangan jauh ke hadapan dan berwawasan,marilah menuju kemulian wahai orang yang bersungguh-sungguh.marilah menuju ketinggian,buanglah rasa mengantuk tinggalkan kemalasan,naikilah tangga kreativiti,majulah kepuncak kesempurnaan dan berkata-katalah selalu dalam hatimu ‘ SENTIASA MAJUKAN DIRI,BAIK DALAM KEADAAN SENANG ATAUPUN SUSAH’ Kunci KEJAYAAN MINDA ialah PUNCA KECERMELANGAN PEMIKIRAN’

1.BETULKAN NIAT & FOKUS

2.TETAPKAN MATLAMAT KEJAYAAN ANDA AGAR TIDAK TERSASAR

3.GERAK KERJA DAN KESUNGGUHAN

4.FOKUSKAN PERHATIANMU KEPADA SATU-SATU PEKERJAAN

5.MULAKAN KERJA YANG PALING PENTING KEMUDIAN YANG KURANG PENTING.

6.KERJA YG BERSISTEMATIK IALAH MENUJU KEJAYAAN

7.HINDARI PERASAAN BOSAN DAN JEMU.

****ANDA INGIN BERJAYA MULAKAN CITA-CITA DENGAN NIAT,SETIAP PERBUATAN BERGANTUNG KEPADA NIAT,OLEH SEBAB ITU NIATLAH KEBAIKAN DALAM SETIAP AMALAN,BERIKAN MANFAAT KEPADA ORANG LAIN DAN HINDARI DARIPADA MELAKUKAN KEJAHATAN.******

Rahsia bisnes orang Cina

Saturday, February 27th, 2010

Sempena tahun baru cina pada 14hb.01.2010 yang lepas…disini saya nak kongsi bersama cara orang cina berniaga…tak rugi kita ikut tip yang baik dari mereka.Ini diantara tip-tip dan kata-kata nasihat yang boleh diguna pakai oleh semua orang,jadi ada diantara kita boleh ikuti cara bisnes orang cina ada juga diantara kita yang tak dapat merngikuti cara bisnes orang cina.mari kita sama-sama  teliti tip-tip dibawah.

1.Perniagaan org cina tidak melibatkan banyak formality dan kerenah bikokrasi.Mereka berusaha menjadikan urus niaga itu semudah yang mungkin.

2.Jika mahu lebih berjaya daripada orang lain,kita tidak mempunyai pilihan kecuali bekerja dengan lebih kuat dan rajin.

3..Peniaga yang jatuh akan teras sakit tetapi kesakitan itulah yang membuatny6a bangkit semula.

4.Keuntungan yang diperolehi sebaik-baiknya tidak dibelanjakan.Ia perlu digunakan bagi menambah modal pusingan dan membuat pelaburan.

5.Wang digunakan bagi menghasilkan wang.

6.Jangan mengeluh dan merintih di depan pelanggan apatah lagi menunjukkan emosi negatif.

7.Peniaga perlu tahu membezakan antara urusan peribadi dengan perniagaan.kedua-duanya tidak boleh dicampuradukkan.

8.Peniaga perlu bersikap terbuka dan berlapang dada apabila berhadapan dengan situasi sukar.barulah dapat mencari jalan keluar.

9.Sekadar pintar berniaga tidak memberikan hasil yang kekal,ia perlu disusuli denga egresif,berani,tahan alsak,bersemangat dan sanggup berjuang bagi merebut segala peluang yang tersedia.

10.JIka rajin,tidak ada sebab mengapa seseorang itu tidak boleh berjaya.

11.kegagalan pertama tidak boleh melunturkan semangat.sebaliknya membuat kmereka bertambah gigih.gagal kali kedua dijadikan pengajaran,kegagalan ketiga dilihat sebagai kebijaksanaan.gagal yang seterusnya menguji kecekalam dan ketabahan.

12.Apabila membabitkan diri dalam perniagan,mereka menetapkan matlamat bagi mendapat keuntungan jangka masa panjang.

13.Pelanggan tetap diberikan kebebasan dan keistimewaan daripada segi layanan serta perkhidmatan.pelanggan baru dipikat dengan potongan harga dan kemudahan kredit.

14.Seni berniaga cukup halus dan tidak memadai dengan mempelajarinya secara teori.berniaga perlu praktikal dan menuntut seseorang sentiasa bersikap fleksibel.

15.peniaga perlu bersikap ringan tulang,peramah dan menjadikan pelanggan merekla sebagai saudara ataupun paling kurang sabagai sahabat yang rapat.

bersambung…

SIHAT DENGAN MAKANAN HARIAN

Monday, December 21st, 2009

Limau_maduLIMAU – Vitamin C di dalamnya berkesan bagi menangkis selsema.Manfaat lainnya:mencegah penyakit paru-paru,pancreas dan kanser payudara.Potasium dan vitamin B yang dikandungnya baik bagi mencegaj strok dan penyakit hati

 

kbb-kacangKACANG-KACANGAN – Mengurangi risiko perkembangan kanser prostate.Memakan dalam ukuran secawan sehari dapat menurunkan kadar kolestrol hingga 10 peratus.Selain itu,dapat menyimbangkan atingkat gula dalam darah dan mengatur fungsi usus besar.

lobak_merah2 LOBAK MERAH –Mengandungi berakarotin yang dapat melawan kanser.memperkuat system kekebalan dan melindungi arteri.Makan sebiji lobak merah setiap hari dapat mengurangi risiko terkena kanser paru=paru.Juga baik unruk kesihatan mata,menghindarkan sembelit dan cirit – birit.

untitled BAWANG PUTIH -  Berkesan untuk tubuh melawan bacteria mahupun virus.Kandungan iodine di dalamnya menjadikan bawang putih digunakan sebagai antibiotic,semulajadi.Mampu menstimulasi system kekebalan tubuh,membantu tubuh menyingkirkan toksik dan mengurangi kolestrol

 

untitled1 EPAL – Vitamin A dan C di dalamnya dapat menurunkan tingkat kolestrol serta mengandungi zat yang dapat melawan bacteria.Menurut kajian,epal hijau juga dapat menurunkan selera makan.jadi mengapa tidak mencium aroma epal hijau jika anda dalam prosres diet.

 

bawang-besar-indiaBAWANG BESAR – Memakan sepotong bawang besar sehari dapat mengurangi kolestrol dan mencegah pengumpulan darah serta memperbaiki system pernafasan bagi pesakit asma dan bronchitis yang kronik.

Tambat hubby untuk sentiasa di rumah

Monday, November 16th, 2009

Salam 1 malaysia dan assalamualaikum!dah banyak hari tak update blog..sibuk sikit..o.k kali ni Artikel khas untuk isteri-isteri termasuklah untuk saya juga!Meh kita sama-sama baca …5

 

(more…)

Photobucket
Kek & Kelas Kek

Ribuan Terima Kasih Dari Sis. Sokongan anda amat dihargai! Terima Kasih!Sila datang lagi!!
MY FAMILY
my family
Jom Baca Quran
MY SIFU
+6
Hulurkan Bantuan!
DI DUNIA INI,APA YANG KITA BERI MEMBUAT KITA JADI KAYA BUKAN APA YANG KITA TERIMA,JADI MARI KITA SAMA-SAMA HULURKAN TANGAN BERIKAN BANTUAN PADA FAKIR-FAKIR MISKIN*

rumah anak yatim


Orang alim kata, barangsiapa membantu di Jalan Allah (tolong anak-anak yatim misalnya), insyaallah Allah SWT akan membantu dan mengurniakan rezeki kepadanya daripada sumber yang tak pernah disangka-sangka. Percayalah...